Op 9 november 2023 is de Voorlichtingsdag MBO niveau 2 beroepen voor de vmbo-leerlingen uit de regio Eemland.

De uitleg:

Beste leerling,

Wat leuk dat je meedoet aan de Voorlichtingsdag MBO-beroepen op 9 november. Deze is van 9.30 – 10.55 uur. We willen je doormiddel van workshops kennis laten maken met de verschillende vakgebieden en beroepen die er zijn. Natuurlijk hoef je niet voor een beroep te kiezen, maar mag je kijken wat je een beetje leuk lijkt. Tot 9 november!

Oriënteren en inschrijven:

Je gaat tijdens deze dag 3 voorlichtingen bezoeken. Om toegang te krijgen tot die voorlichtingen moet je jezelf eerst inschrijven. Dat ga je hierna doen.

1| Eerst kijk je naar welke voorlichtingen er allemaal zijn. Je oriënteert je. Schrijf jouw keuzes even op een kladblaadje. We willen graag dat je ook een extra voorlichting kiest. Dat is voor als er een voorlichting niet door kan gaan of vol zit.

2| Daarna ga je naar de volgende pagina om jezelf in te schrijven. Je ontvangt daar een bevestiging van op je mail.

3| Een aantal dagen voordat je ons komt bezoeken ontvang je weer een mail, een reminder, met daarin de lokaalnummers van de voorlichtingen.

Succes met kiezen en inschrijven!

Stap 1: klik op de groene plusjes om te lezen waar de voorlichtingen over gaan. 

Voorlichtingen Techniek & Bouw

Bouw en schilderen

Werk je graag lekker met je handen en vind je het leuk om met collega’s mooie dingen te maken in een werkplaats? Ben je ook nog eens handig, technisch, netjes en precies? Maak het dan in de wereld van de bouw. Vind je bovendien samenwerken leuk? En zie je aan het eind van de dag graag resultaat van je werk? Dan is een beroep als timmerman, metselaar of tegelzetter zeker iets voor jou.
De bouw in kan ook als schilder. Als Schilder ben je bezig met schilderen, behangen en decoreren. In oude en nieuwe huizen. Je zorgt dat het hout of de muur klaar is om te schilderen. Of om te behangen. Je kunt ook glas zetten. Je weet veel van materialen en van technieken.
Ontdek zelf of de bouw iets voor jou is!

MBO Amersfoort

Elektrotechniek

Krijg jij energie van slimme en duurzame ontwikkelingen? Bij elektrotechniek werk je aan elektrotechnische installaties en combineer je hardware met software. Dankzij jou hebben de mensen energie in huis, kunnen ze koken, tv-kijken en internetten! Je legt bijvoorbeeld elektra, beveiligingsinstallaties, datanetwerken en telecominstallaties aan. Elektrotechniek is bijna overal en daarom werk je op veel verschillende plekken. Een afwisselend beroep, waarbij de techniek nooit stil staat.

MBO Amersfoort

Hout & Interieur

Word je enthousiast van het werken met hout en wil je van hout de mooiste dingen maken? Bij het Hout- en Meubileringscollege kan je aan de slag als meubelmaker of interieurbouwer. Je leert dan meubels maken en wanden- en platfonds afwerkingen voor woningen of schepen. Liever aan de slag met stoffen en bekledingsmaterialen? Dan is meubelstoffeerder of woningstoffeerder wellicht iets voor jou. Als verkoper wonen help je klanten bij het vinden van de juiste meubels en inrichting. Ook kan je kiezen voor het grote werk zoals het monteren van kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen als montagemedewerker timmerindustrie.

Hout- en Meubileringscollege

ICT

Jij weet alles over laptops, pc’s, het IT-netwerk en verschillende devices. Je zorgt dat deze goed werken en lost storingen op en je beantwoordt vragen op de servicedesk. Is het voor jou een sport zo snel mogelijk een passende oplossing te bedenken? In deze richting leer je daar alles over. Er is veel vraag naar ICT’ers, hierdoor zijn er veel baankansen.

ROC Midden Nederland

Installatietechniek

Bouw jij mee aan een schoner en duurzamer Nederland? Binnen installatietechniek leer je van alles over gas, water, lucht en klimaat. Dat maakt installatietechniek ook een breed vakgebied en kun je alle kanten op.
In de installatietechniek werk je aan installatiesystemen en installeer je bijbehorende onderdelen. Ook voer je onderhoud en reparaties uit. Denk aan centrale verwarming, warmtepompen of cv-ketels. Elke dag is anders.

MBO Amersfoort

Metaal en Werktuigbouwkunde

Heb je technisch inzicht en bedenk je graag creatieve oplossingen? Wil je weten hoe alles werkt? Als je kiest voor werktuigbouwkunde, kun je alle kanten op. Zo werk je aan auto’s, vliegtuigen, opslagtanks, computers en medisch apparatuur. Ook maak je zelf producten en onderdelen. Die onderdelen zet jij in elkaar tot een product. Daarbij doe je ook veel materiaalkennis op. In de praktijk werk je veel met machines. Zowel met de hand als met computergestuurde machines. Je schrijft de computerprogramma’s vaak zelf. Je werkt veel met je handen. Goed nadenken en een technisch inzicht zijn hierin heel erg belangrijk.

MBO Amersfoort

Mobiliteit en voertuigen

Jij krijgt ze weer aan het rijden.
Sleutel je graag aan fietsen, auto’s of brommers? Dan is dit vakgebied echt iets voor jou! Kom langs bij onze eigen garage, waar aan echte auto’s wordt gesleuteld! En het leuke is aan techniek? Het staat nooit stil! Denk aan elektrische fietsen of auto’s die op waterstof rijden.

MBO Amersfoort

Robotica & Mechatronica

Vind jij het ook gaaf om een apparaat zelf te laten bewegen? Dan schuilt er een mechatronicus in jou. In dit vakgebieden komen metaal, elektrotechniek en besturingstechniek bij elkaar. Je bouwt mee aan mechatronische producten zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Voor die producten maak je onderdelen. Je zet bijvoorbeeld besturingssystemen in elkaar. Alle bedrijven werken tegenwoordig met robots en er is dan ook veel werk in de machine-industrie en in de apparatenbouw. Laat je inspireren bij de robots!

ROC Midden Nederland

Transport en logistiek

Jij rijdt alles naar de juiste plaats.
In de logistiek werk je bijvoorbeeld bij in het magazijn van een groothandel, transportbedrijf, distributiecentrum of productiebedrijf. Jij zorgt ervoor dat de voorraad klopt. En dat het vervoer geregeld is. Je verplaatst goederen. Bijvoorbeeld met een steekwagen, een vorkheftruck of een ander vervoermiddel.
Breng jij de order liever van A naar B? Dan is het beroep chauffeur misschien wel iets voor jou. Als chauffeur ben je veel onderweg en moet je natuurlijk goed kunnen rijden.

MBO Amersfoort

Voorlichtingen Groen & Landbouw

Dierverzorging en Veehouderij

Dieren vragen aandacht, verzorging en respect. Ze maken de wereld leefbaarder, leuker, boeiender en evenwichtiger. Aan die wereld kun jij meewerken. Op het moderne veehouderijbedrijf van de toekomst is er evenwicht tussen wat het dier, de veehouder en de maatschappij wil. Het zijn rendabele bedrijven waar op duurzame wijze melk, vlees en eieren wordt geproduceerd. Dierenwelzijn en plezier in het werk gaan zo hand in hand. Tijdens deze ronde maak je kennis met de verschillende beroepen in deze richting. Ook zijn er studenten aanwezig om jouw vragen te beantwoorden. 

Aeres MBO Barneveld

Food Operator

Ben jij de producent van de toekomst? Als Food Operator bij Food Academy Nijkerk kun je meteen aan het werk bij een foodgerichte werkgever, terwijl jij je diploma haalt. Je werkt aan een product of in het logistieke proces van de werkgever en kunt het resultaat meteen in de supermarkten zien verschijnen.

Food Academy Nijkerk

Food vakopleidingen

Welkom in de wereld van ‘eten en drinken’. De opleidingen hebben te maken met eten en drinken en de processen daarachter. Het begint bij het controleren, schoonmaken en bereiden van bijvoorbeeld vlees of vis. Vervolgens worden de producten verpakt en gebracht naar de winkels om daar verkocht te worden. Of naar restaurants om daar gerechten mee te maken. Bij SVO kan je terecht voor verschillende opleidingen in de hele keten. Of je nu technisch bent en als operator aan de slag wilt, klanten wilt bedienen als food service professional, slager of kok, de logistiek interessant vind of juist de verkoop. Het kan allemaal.

SVO

Groen, Grond en Infra

De afdeling Groen, grond & infra (Cultuurtechnisch loonwerk) bij Aeres MBO Barneveld is een wereld van echte aanpakkers. Professionals gebruiken grote, vaak dure machines en werktuigen voor klussen bij agrarische bedrijven, grondverzet en in het openbaar groen.

Aeres MBO Barneveld

Hovenier

Ben jij een echte doener en graag buiten? Als medewerker hovenier ben je niet alleen bezig met de aanleg en het onderhoud van particuliere tuinen maar ook van parken, sportparken en plantsoenen. Je maait gras, verzorgt planten, legt bestrating aan en snoeit bomen en struiken. Je leest ontwerptekeningen, bereidt het werk voor en je gebruikt allerlei machines. Dat doe je bij een hoveniersbedrijf, bij de afdeling groenvoorziening van de gemeente of bijvoorbeeld voor een sportveldenbeheerder.

Aeres MBO Nijkerk

Paarden

Droom jij van werken in een paardenbedrijf? Ben jij altijd in de paardenstal te vinden, of heb je ambitie voor de wedstrijdsport? Aeres MBO Barneveld biedt nagenoeg alle in Nederland bestaande opleidingen in de hippische sector aan. Paarden zijn je lust en je leven, het zijn fantastische dieren en het is jouw passie om ermee te werken. Jij weet wat aanpakken is, je wil alles over paarden weten en je ziet jezelf in de toekomst in de paardensector werken. Tijdens deze ronde maak je kennis met de verschillende beroepen in deze richting. Ook zijn er studenten aanwezig om jouw vragen te beantwoorden.

Aeres MBO Barneveld

Voedsel, natuur en leefomgeving

Vraag jij je wel eens af wie het regelt dat elke dag bijna 17 miljoen Nederlanders een bijna oneindige keuze hebben uit gezonde, veilige en lekkere voeding? Het antwoord op die vraag leer je bij de opleidingen Food van Aeres MBO. Heb jij het in je om mensen gezonder te maken?

Aeres MBO Ede

Voorlichtingen Zorg & Welzijn

Defensie

Vrede en veiligheid, dat is belangrijk in deze tijd! Ben je stressbestendig, sportief en avontuurlijk? Wil je daaraan meewerken en in een team de wereld een stukje vrediger en veiliger maken? Dan is het vakgebied van Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) iets voor jou! Je werkt als militair bij één van de volgende onderdelen van Defensie: de marine of de landmacht. Een militair zorgt voor vrede en veiligheid in Nederland, maar ook in andere landen.

ROC Midden Nederland

Schoenontwerper & schoenhersteller

Als shoe developer mag je de hele dag met schoenen bezig zijn! Jij ontwerpt en maakt complete schoenen op maat of samples voor de industrie. Jouw creatieve ideeën werk je uit in schetsen, Photoshop en Illustrator. Welke materialen? Welke kleuren? Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen in de schoenindustrie? Je kan gaan werken bij een groot schoenmerk of -producent. Of je gaat aan de slag in de culturele sector (musea & musicals). De modewereld of orthopedische schoentechniek behoren ook allemaal tot de mogelijkheden.

MBO Amersfoort

Sport en bewegen

Mensen vinden het steeds belangrijker om genoeg te bewegen en gezond te leven. Wil jij ze daarbij helpen? Dan is deze richting iets voor jou. Je leert sportactiviteiten organiseren, coördineren en uitvoeren. Zo maak je sporten leuk voor mensen van verschillende leeftijden en culturen. Met de richting sport kun je veel kanten op.

MBO Amersfoort & ROC Midden Nederland

Uiterlijke verzorging

Je wilt heel graag mensen nog mooier maken dan ze zijn. Misschien als schoonheidsspecialist, kapster of misschien werken in een Barbershop? Misschien kun je uiteindelijk zelfs je eigen salon beginnen. Kom kijken bij dit vakgebied als uiterlijke verzorging en schoonheid je passie is.

MBO Amersfoort

Veiligheid

Bij de opleidingen in de richting beveiliging ben je bezig met de veiligheid van de maatschappij. Je bent als beveiliger verantwoordelijk voor de orde en veiligheid bij bedrijven en winkels.
Het is ook een vak om ervaring op te doen om daarna richting de politie te gaan.

MBO Amersfoort

Zorg en welzijn

Zorg jij graag voor anderen? Als helpende zorg en welzijn help je mensen zichzelf te verzorgen. Je helpt bij dagelijkse levensverrichtingen zoals eten, drinken, wassen, aankleden en de zorg voor het huishouden. Dit doe je bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis, verpleeghuis, buurthuis of kinderdagverblijf.

ROC Midden Nederland & MBO Amersfoort

Voorlichtingen Economie & Ondernemen

Audiovisuele Productie, Podium- en Evenemententechniek, Evenementen Manager

Als audiovisuele specialist kun je werken aan televisieprogramma’s, videoproducties en bedrijfsfilms. Je zorg voor het beste beeld en geluid. Bij podium en evenementen techniek zorg je dat een popconcert of een voorstelling in een theater een succes wordt. Je werkt op festivals, poppodia en bij evenementen.
Wil je leren organiseren en lijkt het je leuk zaken te regelen? Neem je graag initiatief en hou je van aanpakken?
Ben je daarnaast gastvrij, flexibel en creatief met ideeën of in het vinden van oplossingen? Dan is het beroep event manager iets voor jou.

ROC Midden Nederland

Economie & Handel

Je wilt iets met economie en ondernemen? Maar wat past nu het beste bij je? We gaan je helpen om een overzicht te geven van alles wat hieronder kan vallen. Je gaat kennismaken met alle mogelijke werkvelden. Juridisch, financieel, management, verkoop online en offline, marketing en communicatie. Op die manier weet je in welk onderdeel je je verder kan gaan verdiepen.

ROC Midden Nederland & MBO Amersfoort

Hotel, Horeca en Facility

De horeca is een vak waar mensen echt blij mee kan maken. Ligt het bestek perfect op tafel? Zijn de glazen goed gepoetst? Ziet elk gerecht er fantastisch uit? Kloppen de cijfers binnen jouw bedrijf en wil je graag dat alles goed loopt? Zijn je voorraden op orde? Wil je ondernemen in de horeca? In de horeca is altijd plaats voor goed geschoolde gastvrouwen of gastheren. Ook voor koks en ondernemers zijn er volop kansen op de arbeidsmarkt. Het is hard werken, je werkt vaak op onregelmatige tijden, maar met jouw inzet maak je andere mensen blij.

MBO Amersfoort

Luchthavenlogistiek

De luchtvaartwereld is zéér dynamisch. Op een vlucht zitten niet alleen passagiers, maar ook hun bagage. Daarnaast wordt er ook veel vracht vervoerd per vliegtuig. Dit betekent dat er heel veel georganiseerd moet worden om deze stromen (passagiers, bagage en vracht) zo goed, snel en veilig mogelijk te laten verlopen.

Als Luchthavenlogistiek Medewerker zorg je er in een loods of op het platform voor dat vracht goed geladen en/of gelost wordt, volgens de strenge veiligheidseisen binnen de luchtvaart.

Na het afronden van een van de opleidingen binnen Luchthavenlogistiek (niv 2 en niv. 4) ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan in deze dynamische wereld die 24/7 en 365 dagen per jaar doorgaat.

MBO College Airport (ROCVA)

Media en Design

Bij mediavormgeving maak je video’s, animaties, websites, posters, apps en complete reclamecampagnes. Daardoor leer je ideeën en concepten visueel vorm te geven.
Bij mediaredactie ben je vooral bezig met content maken. Dat doe je voor websites, kranten, magazines & social media door interviews en artikelen te schrijven, foto’s te maken en bijvoorbeeld events te filmen.

ROC Midden Nederland

Media maken

Als mediamaker draag je bij aan het maken van drukwerk, websites en belettering. Denk aan bussen, treinen, reclamebanners, kleding en producten in de supermarkt. Ook maak je verpakkingen en posters en je bedrukt bijvoorbeeld T-shirts. Je maakt het ontwerp en zorgt dat deze bedrukt wordt.

Grafisch Lyceum Utrecht

Mode / Fashion

Vind jij zo’n circulaire modewereld interessant? Je leert duurzaam werken (dus eerlijk en milieuvriendelijk), kleding ontwerpen, patronen maken, commercieel denken (dus hoe je jouw werk slim kunt verkopen), nauwkeurig werken en collecties samenstellen.

Als fashion designer ontwikkel je samen met de hoofdstylist / conceptdesigner een collectie. ls fashion tailor werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Je werkt bijvoorbeeld bij een confectiebedrijf, een kostuumatelier, een kop-staartbedrijf, een kledingreparatie- of veranderbedrijf, in een atelier van een modezaak of in een maatkledingbedrijf.

ROC van Amsterdam

Stap 2: Heb je jouw 3 voorlichtingen + de backup keuze kunnen kiezen? Klik op de groene knop om je in te schrijven.