Op 9 november 2023 is de Voorlichtingsdag MBO niveau 3-4 beroepen voor de vmbo-leerlingen uit de regio Eemland.

De uitleg:

Beste leerling,

Wat leuk dat je meedoet aan de Voorlichtingsdag MBO-beroepen op 9 november. De vmbo-kader, vmbo-gl en vmbo-tl scholen zijn verdeeld over twee blokken. Het programma voor blok B is van 11.00 – 12.45 uur.  Het programma voor blok C is van 13.15 – 15.00 uur. We willen je doormiddel van workshops kennis laten maken met de verschillende vakgebieden en beroepen die er zijn. Natuurlijk hoef je niet voor een beroep te kiezen, maar mag je kijken wat je een beetje leuk lijkt. Tot 9 november!

Oriënteren en inschrijven:

Je gaat tijdens deze dag 3 voorlichtingen bezoeken. Om toegang te krijgen tot die voorlichtingen moet je jezelf eerst inschrijven. Dat ga je hierna doen.

1| Eerst kijk je naar welke voorlichtingen er allemaal zijn. Je oriënteert je. Schrijf jouw keuzes even op een kladblaadje. We willen graag dat je ook een extra voorlichting kiest. Dat is voor als er een voorlichting niet door kan gaan of vol zit.

2| Daarna ga je naar de volgende pagina om jezelf in te schrijven. Je ontvangt daar een bevestiging van op je mail.

3| Een aantal dagen voordat je ons komt bezoeken ontvang je weer een mail, een reminder, met daarin de lokaalnummers van de voorlichtingen.

Succes met kiezen en inschrijven!

Stap 1: klik op de groene plusjes om te lezen waar de voorlichtingen over gaan. 

Voorlichtingen Techniek & Bouw

Bouw en schilderen

Werk je graag lekker met je handen en vind je het leuk om met collega’s mooie dingen te maken in een werkplaats? Ben je ook nog eens handig, technisch, netjes en precies? Maak het dan in de wereld van de bouw. Vind je bovendien samenwerken leuk? En zie je aan het eind van de dag graag resultaat van je werk? Dan is een beroep als timmerman, metselaar of tegelzetter zeker iets voor jou.
De bouw in kan ook als schilder. Als Schilder ben je bezig met schilderen, behangen en decoreren. In oude en nieuwe huizen. Je zorgt dat het hout of de muur klaar is om te schilderen. Of om te behangen. Je kunt ook glas zetten. Je weet veel van materialen en van technieken.
Ontdek zelf of de bouw iets voor jou is!

MBO Amersfoort

Bouwkunde

Wil jij straks duurzame bouwwerken leren tekenen en ontwerpen, zoals huizen, scholen of winkelcentra? Wil je weten hoe je zo’n bouw voorbereidt, calculeert en in 3D modelleert? Dan is de opleiding bouwkunde echt iets voor jou! Je krijgt alle informatie over de verschillende kanten die je met deze opleiding op kunt. Wil je de ervaring van studenten weten? Er is ook alle tijd om ze vragen te stellen en zo meer te weten te komen over de mooie wereld van de bouw. Er is veel werk in de bouw!

ROC Midden Nederland

Elektrotechniek

Krijg jij energie van slimme en duurzame ontwikkelingen? Bij elektrotechniek werk je aan elektrotechnische installaties en combineer je hardware met software. Dankzij jou hebben de mensen energie in huis, kunnen ze koken, tv-kijken en internetten! Je legt bijvoorbeeld elektra, beveiligingsinstallaties, datanetwerken en telecominstallaties aan. Elektrotechniek is bijna overal en daarom werk je op veel verschillende plekken. Een afwisselend beroep, waarbij de techniek nooit stil staat.

MBO Amersfoort

Hout & Interieur

Word je enthousiast van het werken met hout en wil je van hout de mooiste dingen maken? Bij het Hout- en Meubileringscollege kan je aan de slag als creatief vakman waarbij je producten vormgeeft, maakt en verkoopt. Of je specialiseert je in een bepaalde richting zoals meubelmaker of interieurbouwer. Je leert dan meubels maken en wanden- en platfonds afwerkingen voor woningen of schepen. Liever aan de slag met stoffen en bekledingsmaterialen? Dan is meubelstoffeerder of woningstoffeerder wellicht iets voor jou. Wij leiden op voor beroepen in de richtingen interieur, meubel, techniek en design. Wij bieden onder andere opleidingen aan voor meubelmaker, interieuradviseur, creatief vakman, verkoper wonen, timmerman, meubelstoffeerder en pianotechnicus.

Hout- en Meubileringscollege

ICT

Wil jij leren hoe je netwerken aanlegt en systemen beveiligt, hoe je een cloudoplossing bedenkt en help je graag anderen hiermee? Duik dan in de wereld van infrastructure, virtualisatie en cybersecurity als Expert IT systems en Security.


Of wil jij liever leren programmeren, websites voor klanten maken of een zelfstandige applicatie bouwen? Duik dan in de wereld van Softwaredevelopment.


Beide richtingen kun je volgen bij ICT College. Waar ga jij voor?

ROC Midden Nederland

Installatietechniek

Bouw jij mee aan een schoner en duurzamer Nederland? Binnen installatietechniek leer je van alles over gas, water, lucht en klimaat. Dat maakt installatietechniek ook een breed vakgebied en kun je alle kanten op.
In de installatietechniek werk je aan installatiesystemen en installeer je bijbehorende onderdelen. Ook voer je onderhoud en reparaties uit. Denk aan centrale verwarming, warmtepompen of cv-ketels. Elke dag is anders.

MBO Amersfoort

Metaal en Werktuigbouwkunde

Heb je technisch inzicht en bedenk je graag creatieve oplossingen? Wil je weten hoe alles werkt? Als je kiest voor werktuigbouwkunde, kun je alle kanten op. Zo werk je aan auto’s, vliegtuigen, opslagtanks, computers en medisch apparatuur. Ook maak je zelf producten en onderdelen. Die onderdelen zet jij in elkaar tot een product. Daarbij doe je ook veel materiaalkennis op. In de praktijk werk je veel met machines. Zowel met de hand als met computergestuurde machines. Je schrijft de computerprogramma’s vaak zelf. Je werkt veel met je handen. Goed nadenken en een technisch inzicht zijn hierin heel erg belangrijk.

MBO Amersfoort

Mobiliteit en voertuigen

Jij krijgt ze weer aan het rijden.
Sleutel je graag aan fietsen, auto’s of brommers? Dan is dit vakgebied echt iets voor jou! Kom langs bij onze eigen garage, waar aan echte auto’s wordt gesleuteld! En het leuke is aan techniek? Het staat nooit stil! Denk aan elektrische fietsen of auto’s die op waterstof rijden.

MBO Amersfoort

Robotica & Mechatronica

Vind jij het ook gaaf om een apparaat zelf te laten bewegen? Dan schuilt er een mechatronicus in jou. Je leert intelligente technische oplossingen te bedenken en machines en robots te maken en repareren. Er is volop werk bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Alle bedrijven werken tegenwoordig met robots en er is dan ook veel werk in de machine-industrie en in de apparatenbouw. Laat je inspireren bij de robots!

ROC Midden Nederland

Transport en logistiek

Jij rijdt alles naar de juiste plaats.
In de logistiek werk je bijvoorbeeld bij in het magazijn van een groothandel, transportbedrijf, distributiecentrum of productiebedrijf. Jij zorgt ervoor dat de voorraad klopt. En dat het vervoer geregeld is. Je verplaatst goederen. Bijvoorbeeld met een steekwagen, een vorkheftruck of een ander vervoermiddel.
Breng jij de order liever van A naar B? Dan is het beroep chauffeur misschien wel iets voor jou. Als chauffeur ben je veel onderweg en moet je natuurlijk goed kunnen rijden.

MBO Amersfoort

Voorlichtingen Groen & Landbouw

Dierverzorging en Veehouderij

Dieren vragen aandacht, verzorging en respect. Ze maken de wereld leefbaarder, leuker, boeiender en evenwichtiger. Aan die wereld kun jij meewerken. Op het moderne veehouderijbedrijf van de toekomst is er evenwicht tussen wat het dier, de veehouder en de maatschappij wil. Het zijn rendabele bedrijven waar op duurzame wijze melk, vlees en eieren wordt geproduceerd. Dierenwelzijn en plezier in het werk gaan zo hand in hand. Tijdens deze ronde maak je kennis met de verschillende beroepen in deze richting. Ook zijn er studenten aanwezig om jouw vragen te beantwoorden. 

Aeres MBO Barneveld

Duurzame leefomgeving

Wist je dat meer dan de helft van de wereldbevolking in steden leeft? In Europa zijn dit zelfs al 2 op de 3 inwoners. Dit aantal zal nog groter worden. Steden moeten zich hierop aanpassen. De impact van steden op het milieu en klimaat is gigantisch. Hierdoor komen de voorraad zoet water, rioleringen, de leefomgeving en onze gezondheid onder druk te staan. Maak jij je hier zorgen om? En wil je graag meehelpen aan duurzame oplossingen? Tijdens deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om je steentje bij te dragen aan de verduurzaming van steden.

Aeres MBO Ede

Food Operator

Vraag jij je verwonderd af wie het regelt dat elke dag bijna 17 miljoen Nederlanders een bijna oneindige keuze hebben uit gezonde, veilige en lekkere voeding? Het antwoord op die vraag leer je bij Food Operator bij de Food Academy Nijkerk. 

Food Academy Nijkerk

Food vakopleidingen

Welkom in de wereld van ‘eten en drinken’. De opleidingen hebben te maken met eten en drinken en de processen daarachter. Als Allround food expert leer je alles over food én over de wereld er omheen. Je leert de foodproducten te bewerken, bereiden en presenteren. Maar ook alles over je klanten, medewerkers en bedrijven. Vind je het vooral leuk om als gastvrouw/gastheer klanten te verwelkomen en ze een prettige tijd te geven? Dan is hospitality en leadership wellicht wat voor jou. En wil je juist graag je eigen bedrijf? Als bedrijfsleider of manager richt je je vooral op kwaliteit van je producten en het motiveren en aansturen van je medewerkers.

SVO

Groen, Grond en Infra

De afdeling Groen, grond & infra (Cultuurtechnisch loonwerk) bij Aeres MBO Barneveld is een wereld van echte aanpakkers. Professionals gebruiken grote, vaak dure machines en werktuigen voor klussen bij agrarische bedrijven, grondverzet en in het openbaar groen.

Aeres MBO Barneveld

Hovenier

Ben jij graag buiten en neem je graag het initiatief? Als Vakbekwaam hovenier (niv.3) ben je goed in aanleg en onderhoud van parken, plantsoenen, sportvelden en natuur. Je hebt veel kennis van planten en je weet welke trends er zijn in tuinontwerp. Je leest tekeningen, plant en organiseert het werk en hebt vaak de leiding. Als Opzichter/ uitvoerder Tuin, landschap en recreatie (niv.4) werk je als uitvoerend leidinggevende in een hoveniersbedrijf of ben je eigen baas. Je hebt een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk.

Aeres MBO Nijkerk

Buitensport

Word je enthousiast van buitensporten zoals kajakken, klimmen, mountainbiken en skiën/snowboarden? Sporten in de natuur jouw ding? Komt dat goed uit! Als buitensport instructeur begeleid je groepen tijdens deze buitensporten. Je zorgt ervoor dat zij een leuke tijd hebben. Met deze opleiding leer je buitensportactiviteiten organiseren, coördineren en begeleiden die passen bij het seizoen en de omgeving.

Aeres MBO Nijkerk

Paarden

Droom jij van werken in een paardenbedrijf? Ben jij altijd in de paardenstal te vinden, of heb je ambitie voor de wedstrijdsport? Aeres MBO Barneveld biedt nagenoeg alle in Nederland bestaande opleidingen in de hippische sector aan. Paarden zijn je lust en je leven, het zijn fantastische dieren en het is jouw passie om ermee te werken. Jij weet wat aanpakken is, je wil alles over paarden weten en je ziet jezelf in de toekomst in de paardensector werken. Tijdens deze ronde maak je kennis met de verschillende beroepen in deze richting. Ook zijn er studenten aanwezig om jouw vragen te beantwoorden.

Aeres MBO Barneveld

Toegepaste biologie

De opleiding Toegepaste biologie is perfect voor jou als je natuur interessant vindt en meer wilt weten over de wereld van de flora en fauna, zowel in Nederland als in buitenland. Je ontdekt en onderzoekt die wereld, je doet veldwerk, je denkt mee over natuurlijke ecosystemen en je leert van alles over duurzaam beheer, over bodem en landschap en microbiologie. Een studie over de natuur en alles wat daar leeft en een studie met heel veel mogelijkheden.

Aeres MBO Ede

Voeding- en leefstijl

Vraag jij je verwonderd af wie het regelt dat elke dag bijna 17 miljoen Nederlanders een bijna oneindige keuze hebben uit gezonde, veilige en lekkere voeding? Het antwoord op die vraag leer je bij de opleidingen Food van Aeres MBO Ede. Heb jij het in je om mensen gezonder te maken? Met de opleiding Voeding- en leefstijladviseur ga je klanten begeleiden in het gebruik van voeding en beweegprogramma’s opstellen voor een duurzame verandering naar een gezonde leefstijl. Dat kan gaan over mensen met gewichtsproblemen, ouderen of mensen met een beperkt budget.

Aeres MBO Ede

Voorlichtingen Zorg & Welzijn

Assistent in de gezondheidszorg

Als apothekers-, tandarts-, of doktersassistent regel je heel veel. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Daarnaast help je ook bij behandelingen. Het is belangrijk dat je netjes werkt en dat je je verantwoordelijk voelt voor je werk. Je bent vriendelijk en betrouwbaar en weet hoe je mensen op hun gemak moet stellen. Er is in de zorg steeds meer vraag naar goede medewerkers. De baankansen zijn goed!

MBO Amersfoort

Defensie

Vrede en veiligheid, dat is belangrijk in deze tijd! Ben je stressbestendig, sportief en avontuurlijk? Wil je daaraan meewerken en in een team de wereld een stukje vrediger en veiliger maken? Dan is het vakgebied van Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) iets voor jou! Je werkt als militair bij één van de volgende onderdelen van Defensie: de marine of de landmacht. Een militair zorgt voor vrede en veiligheid in Nederland, maar ook in andere landen.

ROC Midden Nederland

Gezondheidstechniek

Wat doe je bij het vakgebied gezondheidstechniek? Hier word jij specialist in het aanmeten en maken van medische hulpmiddelen. Dit doe je met de allernieuwste technologische toepassingen en designs. Denk bijvoorbeeld aan een bril, kunstgebit of beenprothese. Met deze hulpmiddelen kunnen mensen beter horen, zien, eten of bewegen. Jij verbetert kwaliteit van leven!

MBO Amersfoort

Schoenontwerper & schoenhersteller

Als shoe developer mag je de hele dag met schoenen bezig zijn! Jij ontwerpt en maakt complete schoenen op maat of samples voor de industrie. Jouw creatieve ideeën werk je uit in schetsen, Photoshop en Illustrator. Welke materialen? Welke kleuren? Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen in de schoenindustrie? Je kan gaan werken bij een groot schoenmerk of -producent. Of je gaat aan de slag in de culturele sector (musea & musicals). De modewereld of orthopedische schoentechniek behoren ook allemaal tot de mogelijkheden.

MBO Amersfoort

Sport en bewegen

Mensen vinden het steeds belangrijker om genoeg te bewegen en gezond te leven. Wil jij ze daarbij helpen? Dan is deze richting iets voor jou. Je leert sportactiviteiten organiseren, coördineren en uitvoeren. Zo maak je sporten leuk voor mensen van verschillende leeftijden en culturen. Met de richting sport kun je veel kanten op.

MBO Amersfoort & ROC Midden Nederland

Uiterlijke verzorging

Je wilt heel graag mensen nog mooier maken dan ze zijn. Misschien als schoonheidsspecialist, kapster of misschien werken in een Barbershop? Misschien kun je uiteindelijk zelfs je eigen salon beginnen. Kom kijken bij dit vakgebied als uiterlijke verzorging en schoonheid je passie is.

MBO Amersfoort

Veiligheid

Bij de opleidingen in de richting beveiliging ben je bezig met de veiligheid van de maatschappij. Je bent als beveiliger verantwoordelijk voor de orde en veiligheid bij bedrijven en winkels.
Het is ook een vak om ervaring op te doen om daarna richting de politie te gaan.

MBO Amersfoort

Verpleegkunde en Verzorgende

Er is in de zorg steeds meer vraag naar goede medewerkers. De baankansen zijn goed. Je maakt kennis met de verschillende richtingen in de zorg. Zowel de ziekenhuiszorg, thuiszorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg en zorg. Het is belangrijk en waardevol werk!

ROC Midden Nederland & MBO Amersfoort

Welzijn, sociaal werk en meer

Als welzijnswerker help en begeleid je mensen. Waardevol werk dus! Maak kennis met de verschillende richtingen voor welzijn, zoals maatschappelijk zorg en sociaal werk. Stimuleer je graag mensen om het beste uit zichzelf te halen? Of begeleid je liever mensen die niet volledig voor zichzelf kunnen zorgen? Wat past bij jou?

MBO Amersfoort

Werken met kinderen

Als onderwijsassistent en pedagogisch werker werk je met kinderen. Dit kunnen kinderen op de basisschool zijn of jonge kinderen in een kinderdagverblijf maar ook op een middelbare school. Samen met jouw collega’s help je bij de begeleiding en opvoeding van de kinderen. Kom kijken!

MBO Amersfoort & ROC Midden Nederland

Voorlichtingen Economie & Ondernemen

Audiovisuele Productie, Podium- en Evenemententechniek, Evenementen Manager

Als audiovisuele specialist kun je werken aan televisieprogramma’s, videoproducties en bedrijfsfilms. Je zorg voor het beste beeld en geluid. Bij podium en evenementen techniek zorg je dat een popconcert of een voorstelling in een theater een succes wordt. Je werkt op festivals, poppodia en bij evenementen.
Wil je leren organiseren en lijkt het je leuk zaken te regelen? Neem je graag initiatief en hou je van aanpakken?
Ben je daarnaast gastvrij, flexibel en creatief met ideeën of in het vinden van oplossingen? Dan is het beroep event manager iets voor jou.

ROC Midden Nederland

Economie & Handel

Je wilt iets met economie en ondernemen? Maar wat past nu het beste bij je? We gaan je helpen om een overzicht te geven van alles wat hieronder kan vallen. Je gaat kennismaken met alle mogelijke werkvelden. Juridisch, financieel, management, verkoop online en offline, marketing en communicatie. Op die manier weet je in welk onderdeel je je verder kan gaan verdiepen.

ROC Midden Nederland & MBO Amersfoort

Hotel, Horeca en Facility

De horeca is een vak waar mensen echt blij mee kan maken. Ligt het bestek perfect op tafel? Zijn de glazen goed gepoetst? Ziet elk gerecht er fantastisch uit? Kloppen de cijfers binnen jouw bedrijf en wil je graag dat alles goed loopt? Zijn je voorraden op orde? Wil je ondernemen in de horeca? In de horeca is altijd plaats voor goed geschoolde gastvrouwen of gastheren. Ook voor koks en ondernemers zijn er volop kansen op de arbeidsmarkt. Het is hard werken, je werkt vaak op onregelmatige tijden, maar met jouw inzet maak je andere mensen blij.

MBO Amersfoort

Luchthavenlogistiek

De luchtvaartwereld is zéér dynamisch. Op een vlucht zitten niet alleen passagiers, maar ook hun bagage. Daarnaast wordt er ook veel vracht vervoerd per vliegtuig. Dit betekent dat er heel veel georganiseerd moet worden om deze stromen (passagiers, bagage en vracht) zo goed, snel en veilig mogelijk te laten verlopen.

Als Aviation Operations officer zorg je ervoor dat vanaf het moment van binnenkomen van het vliegtuig tot het vertrek, alles goed, snel en veilig verloopt. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat de belading, ‘mass and ballance’ goed berekend is, dat er een nieuwe crew aan boord komt, dat er voldoende kerosine aan boord komt etc.

Als Air Cargo Specialist zorg je ervoor dat alles met betrekking tot de vracht geregeld is, zoals het regelen van de ruimte op een vlucht, het opmaken van de juiste vervoersdocumenten, douane afhandeling etc. Na het afronden van een van de opleidingen binnen Luchthavenlogistiek (niv 2 en niv. 4) ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan in deze dynamische wereld die 24/7 en 365 dagen per jaar doorgaat.

MBO College Airport (ROCVA)

Media en Design

Bij mediavormgeving maak je video’s, animaties, websites, posters, apps en complete reclamecampagnes. Daardoor leer je ideeën en concepten visueel vorm te geven. Bij mediaredactie ben je vooral bezig met content maken. Dat doe je voor websites, kranten, magazines & social media door interviews en artikelen te schrijven, foto’s te maken en bijvoorbeeld events te filmen.

ROC Midden Nederland

Media, Softwareontwikkeling en Communicatie

YouTube filmpjes, (online) magazines, een post op Instagram, een webwinkel, een toffe game, posters in bushokjes, promotiefilms, noem het maar op. Dit zijn allemaal media-uitingen die je dagelijks gebruikt of tegenkomt.

Bij het Grafisch Lyceum Utrecht leer je mooie producten maken, van ontwerp tot eindproduct. De webdesigner ontwerpt websites en apps en de web- en gamedeveloper zorgen ervoor dat alles achter de schermen goed werkt. Ook voor het ontwerpen en ontwikkelen van games en virtuele werelden kan je bij het GLU terecht.

Wil je juist animaties of video’s maken? Dan kies je voor Animatie en Audiovisuele Vormgeving. Als mediamanager weet je hoe je alle middelen inzet voor een opdrachtgever. Ben je goed in taal en vind het je tof om goede content voor social te maken, dan is Marketing- en communicatiespecialist iets voor jou.

Grafisch Lyceum Utrecht

Mode / Fashion

Vind jij zo’n circulaire modewereld interessant? Je leert duurzaam werken (dus eerlijk en milieuvriendelijk), kleding ontwerpen, patronen maken, commercieel denken (dus hoe je jouw werk slim kunt verkopen), nauwkeurig werken en collecties samenstellen.

Als fashion designer ontwikkel je samen met de hoofdstylist / conceptdesigner een collectie. ls fashion tailor werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Je werkt bijvoorbeeld bij een confectiebedrijf, een kostuumatelier, een kop-staartbedrijf, een kledingreparatie- of veranderbedrijf, in een atelier van een modezaak of in een maatkledingbedrijf.

ROC van Amsterdam

Recreatie en Evenementen

Jij bent enthousiast, helpt mensen graag en je wilt het ze naar de zin maken. Je bent dol op festivals, entertainment op vakantieparken en meer. Ook ben je flexibel en blijf je rustig in lastige situaties. Je werkt zorgvuldig en kunt goed organiseren. Je wilt graag dat alles op rolletjes loopt en iedereen tevreden is. Bij het vakgebied evenementen leer je naast de festivals ook alles over congressen. Een vakgebied met veel raakvlakken.

MBO Amersfoort

Toerisme en luchtvaartdienstverlening

Jij bent enthousiast, helpt mensen graag en je wilt het ze naar de zin maken. Ook ben je flexibel en blijf je rustig in lastige situaties. Je werkt zorgvuldig en kunt goed organiseren. Je wilt graag dat alles op rolletjes loopt en iedereen tevreden is. Maar ook als dat niet zo is, blijf je geduldig en vriendelijk. Dat is wel nodig in toerisme en recreatie. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een reisbureau, op een vakantiepark, een attractiepark, bij een toeristisch hotel, een evenementenbureau of op een luchthaven.

MBO Amersfoort

Stap 2: Heb je jouw 3 voorlichtingen + de backup keuze kunnen kiezen? Klik op de groene knop om je in te schrijven.